Undgå begynderfejl

Der er mange fejl, som du let kan komme til at begå, når du starter egen virksomhed. Her finder du nogle metoder til at undgå de mest almindelige.

Der er meget at sætte sig ind i som ny iværksætter. Samtidig med at du skal lære at drive din virksomhed, skal du også tilegne dig ny viden om alle de regler og regulativer, der hører til livet som selvstændig. Regler som mange nye iværksættere aldrig har hørt om før. 

Vi har samlet nogle af de mest almindelige fejl, du kan begå som nystartet iværksætter. Så undgår du forhåbentlig at begå de samme fejltagelser i dit erhvervseventyr.

Du søger ikke nok hjælp
Det er ikke meningen, at du skal være ekspert i alt med det samme. Der er flere områder, hvor du kan have fordel af at hyre hjælp udefra i starten – og bestemt også senere.

En revisor kan fx være en udgift, der hurtigt tjener sig ind, ligesom et reklamebureau eller en freelance tekstforfatter kan hjælpe dig med at få dit budskab ud gennem professionel markedsføring. Du kan også overveje at lade andre sælge dine produkter, hvis salg ikke er din største styrke.

Du søger for meget hjælp
Nu gør vi det ikke nemt for dig, men det er faktisk heller ikke smart, hvis du er alt for afhængig af andres hjælp og input.

Når du har oprettet din virksomhed, gælder det nemlig om at komme ud af starthullerne og få skabt noget vækst, og det kan skade din evne til at træffe beslutninger, hvis du venter på input fra alle andre først.

Du laver fejl i forbindelse med SKAT
Hvis du glemmer at blive registreret hos SKAT, kan der vente en stor ekstraregning, når du mindst har brug for det. Det er derfor vigtigt, at du altid sørger for, at det er i orden.

Husk også at få en god rutine med at gemme dine bilag, så du altid har styr på dem. Det kan jo ende med at blive dine fradragsberettigede udgifter, du ikke får registreret. Er du i tvivl om, hvad der er og ikke er en fradragsberettiget udgift, kan du som nævnt overveje at lade en revisor se på dit regnskab.

Du bruger for meget tid på udvikling – og for lidt på salg
Hvis du har startet en virksomhed, der skal sælge et produkt, du selv udvikler, er det også vigtigt, at du på et tidligt tidspunkt stopper produktudviklingen, kommer ud over rampen og får mødt kunderne. Ellers risikerer du at være løbet tør for penge, inden din virksomhed overhovedet når at komme i gang.

Du glemmer dine immaterielle rettigheder
Immaterielle rettigheder giver dig eneret til at udnytte det du, eller andre, har skabt kommercielt i din virksomhed. Det kan være en opfindelse, fx en ny vaccine, eller et kunstnerisk værk, fx et musikstykke eller en teaterforestilling.

Det kræver dog, at du sikrer dig rettigheden og undersøger hvilke regler, der gælder inden for dit område: En ophavsret gælder fx musik, mens varemærker handler om virksomheders logoer og slogans. Og så er der designret, som er en tidsbegrænset eneret til et bestemt design.

 

 

 

Bliv medlem af DANA

Bliv medlem af DANA – Danmarks eneste a-kasse kun for selvstændige.

Læs mere
Masser af mulige kunder

Udnyt muligheden for samhandel med tusindvis af andre selvstændige.

Læs mere
WeLoveStartups

DANA ønsker at der bliver skabt endnu flere modige iværksætterhelte. Læs mere om legater, mentorer & markedsføring

Læs mere
Mangler du en talknuser eller en IT-haj?

Så er der hjælp at hente her!

Læs mere