Efterlønsbeviset er ikke en betingelse for overgang til efterløn – men det er vigtigt, at du får det udstedt, så snart du har ret til det, da det giver dig en række fordele.
Fordelene ved efterlønsbeviset er helt konkret, at:
Det er vigtigt for dig, at du får udstedt dit efterlønsbevis, så snart du har ret til det. Her kan du læse mere om de betingelser, du skal opfylde.
For at kunne få udstedt dit efterlønsbevis, skal du opfylde de generelle betingelser for ret til efterløn på tidspunktet for udstedelsen.
Umiddelbart før du når efterlønsalderen, kontakter vi dig med henblik på at få udstedt efterlønsbeviset. Herefter har du 3 måneder til at indsende det materiale, vi evt. måtte mangle.
Modtager vi materialet senere, kan efterlønsbeviset først udstedes på modtagelsestidspunktet. Det er derfor meget vigtigt, at du reagerer på vores henvendelse.
Med efterlønsbeviset sikrer du dig, at du kan gå på efterløn, selvom du på et senere tidspunkt skulle blive sygemeldt.
Sædvanligvis skal du kunne stå fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet på tidspunktet for din overgang til efterløn.
Denne betingelse kan du normalt ikke opfylde, når du er sygemeldt, men med efterlønsbeviset gøres der en undtagelse, så der kan ses bort fra betingelsen.
Du kan dog ikke modtage sygedagpenge samtidig med efterløn.
Her kan du læse, hvordan du sikrer din efterlønssats, hvad enten du selvstændig eller lønmodtager.
I forbindelse med udstedelsen af efterlønsbeviset – eller senest 3 måneder efter – kan du vælge at få beregnet en sats i efterlønsbeviset.
Ved senere overgang til efterløn er du berettiget til, som minimum, at få udbetalt efterlønnen med denne sats, uanset din indtægt forud for overgangen til efterløn.
Læs om beregning af efterlønssatsen for henholdsvis selvstændige og lønmodtagere.